İnşa edilen bina türü yapıların iç ve dış mekânlarını süsleme sanatı denir. Tarih boyunca insanların yaşadıkları mekânı mutlaka dekore ettiğini görürüz. İnsanlar, iç dünyasını ve zevklerini yaşadığı ortama yansıtma eğilimindedir.
İnsan yaşamaktan, vakit geçirmekten keyif aldığı ve alacağı ortamlar oluşturmaya çalışır. Kendi kişiliğimizle dekore ettiğimiz mekân şıklığını diğer insanlara aktarma dürtüsüne de sahibiz. Yaşadığımız ev, çalışma ortamımız ya da bahçemiz bir yönüyle bizim kişiliğimizi yansıtır.
Tüm bu süreçte insanın huzur bulacağı bir ortam oluştururken obje ve tasarım ürünleriyle yaptığı süsleme işine dekorasyon denir.
Dekorasyonun Önemi
Hayatın büyük bir bölümünü ev ve iş yeri başta olmak üzere kapalı ortamlarda geçiririz. Zamanın büyük bir bölümünün geçtiği bu mekânlar huzur, enerji ve ilişkilere doğrudan etki eder. Dekorasyonda kullanılan renk ve objelerin insanlarda farklı etkilere neden olduğu bilinir. Bu nedenle dekorasyonun sadece evimiz için değil iş yerimiz için de önemli olduğu göz ardı edilmemelidir.
Örneğin müşterisine hoş bir ortam yaratmak isteyen profesyonel bir kuruluş iç mekânını ona uygun bir biçimde süsler. Bu elit görünüm sayesinde müşterilerinin daha fazla alışveriş yapmasını sağlamaya çalışır.
Dikkatinizi ürünlere odaklarken bir yandan da kafa karıştıran detaylardan arındırır. Mağazadaki düzen, dekorasyon, koku, müzik, renkler ve ışıklar… Her şey bu amaca hizmet eden birer araçtır.
Ofis dekorasyonu da benzer bir anlayışla oluşturulur. Yapılan dekorasyonla çalışanlara huzurlu ve rahat bir ortam sunmak hedeflenir; çünkü ortamın dekorasyon dizaynı, üretkenliği etkilediği için sadece biçimde kalmaz özü de etkiler. Böylelikle çalışma ortamında verimlilik artar. Çalışma performansını olumsuz etkileyecek dikkat dağıtacak detaylardan kaçınılmalı, sade bir görünüm ve tasarım tercih edilmelidir.